3x een nieuw begin (3)

Published by Melanie Plag on

20 Maart was Wereldverteldag, met als thema ‘Een nieuw begin’. In een korte blogserie geven we drie werkwijzen om met je leerlingen ‘vanaf het begin’ een nieuw verhaal te verzinnen. De derde en laatste manier: begin bij het eind…

Lang en gelukkig

Veel sprookjes eindigen met “en ze leefden nog lang en gelukkig”. Het verhaal is afgelopen, maar het leven van de hoofdpersonen niet. Sterker nog: vaak beginnen ze aan een nieuwe fase in hun leven. Wat gebeurt er in de jaren na het zojuist beleefde avontuur? Daar zit een nieuw verhaal in!

Oude bekenden

De hoofdpersonen en hun karakters zijn al bekend. Je weet ook al ongeveer in wat voor tijd en plaats het verhaal zich afspeelt. Dat hoef je dus niet allemaal opnieuw te verzinnen. Het eind van het ene verhaal is het begin van het nieuwe: “Ze trouwden en leefden lang en gelukkig,” wordt “Er was eens een pas getrouwd koningspaar in een groot kasteel.”

Maar dan?

“Lang en gelukkig” blijkt niet helemaal zonder hobbels. Ook in dit nieuwe leven gebeurt er wel eens iets waardoor de hoofdpersonen in actie moeten komen. En dat leidt tot een nieuw avontuur:

  • er ontstaat een probleem dat moet worden opgelost
  • een gevaar dreigt van buiten moet worden verslagen
  • iemand krijgt een opdracht en moet die tot een goed einde brengen
  • iemand heeft een wens die vervuld moet worden

Driemaal is scheepsrecht

Het verhaal wordt spannender als er een paar pogingen nodig zijn om de uitdaging aan te gaan. Misschien zijn er meerdere tegenstanders die verslagen moeten worden of meerdere listen die uitgeprobeerd moeten worden voordat het eindelijk lukt. Maar na drie keer komt alles goed en leven de hoofdpersonen lang en gelukkig verder.

Of volgt er dan nog een verhaal?

Facebook
LinkedIn
Instagram