5 argumenten voor een vertelkastje

Published by Melanie Plag on

Je hebt gehoord of gelezen over kamishibai, maar twijfelt of zo’n vertelkastje iets is voor jou. Of jij ziet het wel zitten, maar je leidinggevende vindt de investering te hoog: je kunt toch ook gewoon prentenboeken gebruiken? Daarin is meer keus en ze zijn bovendien goedkoper dan vertelplaten.
In dit artikel geven we je vijf argumenten om jou en je leidinggevende over de streep te trekken.

1 Praktisch: lekker groot voor een groep

De meest gangbare vertelplaten zijn gedrukt op A3-formaat (30x42cm). Dit ruime formaat is ideaal voor gebruik in een grote groep. Details zijn beter zichtbaar dan in de meeste prentenboeken en vooral: je hoeft niet steeds je boek om te draaien om de plaatjes te laten zien. Terwijl jij voorleest of vertelt, kunnen de kinderen rustig kijken.

2 Uitnodigend: wat zit er achter het deurtje?

Met het openen van de deurtjes heb je de kinderen gelijk bij de les. Ze zijn iedere keer weer nieuwsgierig wat erachter zit. Het openen gaat in drie stappen, waarbij steeds meer te zien is. Hoe spannend is dat? Maak er een vast ritueel van, waarbij je ook kinderen laat helpen en ze zijn allemaal betrokken .

3. Magisch: een concentratie-wonder!

Het stopt niet bij het openen van de deurtjes. De vorm van het kastje zorgt ervoor dat de blik automatisch naar het beeld wordt getrokken. Het houten kader houdt de focus vast en kinderen zijn opvallend geconcentreerd. Dat klinkt wellicht een beetje zweverig, maar echt waar, het werkt!

4. Interactief: vertellen gaat (bijna) vanzelf

Wanneer je zelf naast het kastje zit of staat, kun je samen met de kinderen naar de platen kijken en erover praten. Het is van daaruit een kleine stap om het verhaal uit je hoofd te vertellen. Dit heeft als voordeel dat je gemakkelijk ‘uit het verhaal kunt stappen’ en op kinderen kunt reageren. Ben je nog wat onzeker als verteller? Je kunt altijd even spieken op de tekst aan de achterkant.

5: Multifunctioneel: zelf aan de slag

Last but not least: je hoeft je niet te beperken tot de vertelplaten in de handel. Met een paar grote vellen papier maak je je eigen vertelplaten: bij een verhaal, maar bijvoorbeeld ook bij een muziekles, taalles of biologieles. En vergeet de kinderen niet: die maken graag tekeningen of knutselwerk voor een vertelkastje om er vervolgens bij te vertellen.

Enthousiast? Leer meer op 27 november!

Dit is een artikel van een meerdelige reeks over het gebruik van kamishibai/vertelkastjes.
Op onze kamishibai inspiratiedag op 27 november 2021 kun je materiaal uitproberen en zijn er workshops met activiteiten die je direct op je werkplek kunt toepassen. Kom je ook?

Facebook
LinkedIn
Instagram