5 tips voor een sprekende foto

Published by Beheerder on

In het vertelproject Reis mee met verhalen, verzinnen kinderen een verhaal aan de hand van een foto die ze zelf hebben gemaakt van gevonden voorwerpen. Als aanvulling op de lesbrief verzamelden we onderstaande tips voor het maken van een aansprekende foto. Ze werden eerder gepubliceerd in onze nieuwsbrief.

Met deze tips maak je zelfs met een mobiele telefoon of een tablet mooie, aansprekende foto’s. In de bovenbouw van de basisschool kun je dit prima bespreken met de leerlingen.

  1. Zet alleen dat op de foto staat waar het om gaat. Vermijd een rommelige achtergrond door de foto van dichtbij te nemen of door de achtergrond af te dekken met papier of een effen lap.
  2. Zorg voor voldoende contrast.  Een rustige, niet glimmende achtergrond helpt, maar het is ook belangrijk dat er voldoende licht is. Buitenlicht is mooier dan lamplicht. Let op dat je niet tegen het licht in fotografeert, want dan wordt je voorwerp een donker silhouet.
  3. Maak de foto op ooghoogte. Als je tafereel op een tafel staat, ga je dus door de knieën. De kijker (en verteller) staat dan als het ware in de scène en zweeft niet als een vogel erboven.
  4. Beperk het aantal voorwerpen. Je foto moet inspireren tot één verhaal en hoeft niet zes verhalen op te roepen. Met minder voorwerpen/figuren richt je de aandacht.
  5. Stel scherp op het hoofdonderwerp. Wanneer je fotografeert met een mobieltje, kun je kiezen op welk punt je scherp stelt door dit met je vinger op je scherm aan te tikken. Zo voorkom je dat de achtergrond duidelijker is dan je onderwerp.

We gingen zelf aan de slag met deze tips en maakten onderstaande foto’s van een paar verzamelde spulletjes: de eerste is een lukraak kiekje, bij de tweede letten we op onderwerp, focus, belichting en standpunt. Het verschil is enorm!

Deze foto heeft een rommelige en glimmende achtergrond. Door het tegenlicht zie je de figuurtjes op de voorgrond niet goed. Het is niet duidelijk wat het belangrijkste is: de kikker of de panda, de glazen steentjes of het flesje?

Deze foto van vrijwel hetzelfde tafereel is een stuk helderder. Een paar voorwerpen zijn weggehaald en het geheel is een halve slag gedraaid, waardoor het licht er beter op valt. Bovendien is de achtergrond afgedekt, waardoor het geheel rustiger is. De kijker staat (ongeveer) op ooghoogte met de kikker en deze is ook scherper dan de rest van de foto. De kikker speelt duidelijk de hoofdrol. Wat wil hij met die steentjes? Een verhaal ontstaat…


De ontwikkeling en uitvoering van het project ‘Reis mee met verhalen’ zijn mogelijk dankzij een bijdrage van de EU, verstrekt door de Federation for European Storytelling (FEST).

Categories: Blog