Maak kennis met kamishibai

Published by Melanie Plag on

Kamishibai is een verteltechniek afkomstig uit Japan. Je vertelt je verhaal met behulp van afbeeldingen, die je in een ‘vertelkastje’ of ‘kamishibai’ laat zien. Het is een ideale techniek om verhalen te vertellen aan kinderen. In dit artikel kun je lezen hoe het werkt.

Wat is een vertelkastje?

Een vertelkastje bestaat uit een houten lijst met deurtjes; het doet denken aan een klein model poppenkast. In deze lijst plaats je platen van A3-formaat met afbeeldingen erop. Wanneer de deurtjes open gaan, zie je de afbeelding in het kader van het kastje. Aan de zijkanten zitten sleuven waardoor je de platen in en uit het kastje kunt schuiven.

Het verhaal begint…

Een verhaal bestaat uit meerdere platen. Je zet de hele stapel platen tegelijk in het vertelkastje. Als de kinderen er klaar voor zijn, open je de deurtjes. Daarvan kun je een heel ritueel maken: wat komt er te tevoorschijn? Door naast het kastje te gaan staan, kun je zelf meekijken naar de plaat.

Plaatje voor plaatje

Je bekijkt samen de afbeelding en begint te vertellen. Wanneer de eerste scène is afgelopen, schuif je de vertelplaat uit het frame zodat de volgende afbeelding zichtbaar wordt en het verhaal verder kan gaan. De gebruikte plaat schuif je achterin terug in het kastje of leg je op de kop neer. Dit herhaal je zo tot het verhaal is afgelopen.

Vertellen of voorlezen

Omdat de achterkant van het vertelkastje open is, kun je de tekst op de achterkant van de laatste vertelplaat lezen: dit is de tekst die hoort bij de afbeelding die nu aan de voorkant zichtbaar is. Voor meer interactie met de kinderen is het het leukste om het verhaal uit je hoofd te vertellen. Je kunt de tekst dan gebruiken om te spieken.

Special effects

Je kunt het verhaal nog verlevendigen door de vertelplaten op een speciale manier uit de kamishibai te schuiven. Bevend als het spannend is, heel langzaam om nieuwsgierig te maken, met een zwiep als er plotseling iets heftigs gebeurt, enzovoort. De combinatie van afbeelding, verteller en beweging maken van het verhaal een geheel.

Meer weten? Kom op 27 november!

In de komende blogartikelen zullen we meer vertellen over vertelkastjes, vertelplaten, historie en mogelijkheden van de kamishibai.
Wil je het zelf uitproberen en praktische tips voor het gebruik van kamishibai in onderwijs en opvang? Kom dan naar onze inspiratiedag in ‘s-Hertogenbosch op 27 november 2021!

Facebook
LinkedIn
Instagram