‘Reis mee’ afgerond

Published by Beheerder on

Afgelopen maanden kregen zes basisscholen bezoek van een Schoolverteller, voor een workshop in het kader van het project ”. De invulling van de workshops was in overleg met de scholen. De ene school koos voor een lange workshop van een dagdeel, een ander voor een reeks opeenvolgende korte lessen en weer een ander voor een bezoek aan verschillende groepen.

De reacties van zowel leerlingen als leerkrachten waren overal enthousiast en vaak positief verrast. Hermine van Helden gaf haar workshop aan groep 4 van het Lichtpunt in Rhoon en deed verslag:

Ik koos voor het verhaal van de leeuw en de muis. Een niet te ingewikkeld verhaal met een mooie structuur dat voor kinderen van groep 4 ( 6/7 jaar) goed te verwerken is. Tijdens het vertellen was het werkelijk muisstil, behalve toen de leerlingen gezamenlijk de leeuw lieten brullen, om even de spanning ruimte te geven.

 

We bespraken daarna het verhaal kort na. De leerlingen mochten het verhaal tekenen in 6 plaatjes als hulp om het na te vertellen. Met enige hulp en stimulering werkten ze allemaal met rode oortjes. Ze wilden wel de hele middag doorgaan, maar jammer genoeg is dat niet mogelijk.

Hoe leuk het is te zien hoe verschillende kinderen verschillende delen van het verhaal benadrukken n hun tekeningen kun je aan de bijgevoegde foto’s zien.

 

Daarna mochten de leerlingen zelf een deel van het verhaal vertellen voor de klas, met behulp van het tekenblad. Om de beurt een deel. En dan nog eens. Tot de tijd op was. En de volgende dag met juf verder, zodat iedereen die wil toch een beurt krijgt.

 

De leerkracht had net zo genoten als de kinderen. Ze voelde zich geïnspireerd en wilde deze les ook zelf nog eens doen.

Wat kan een schoolverteller meer wensen dan een leerkracht die zelf gaat vertellen?


De workshops voor ‘Reis mee met verhalen’ zijn mogelijk dankzij een bijdrage van de EU, verstrekt door de Federation for European Storytelling (FEST).