‘Rocket science’ in Denemarken

Published by Beheerder on

Van 6-9 oktober 2021 vond in Denemarken het jaarlijkse congres van de federatie voor Europese Vertelorganisaties (FEST) plaats. Stichting Schoolverteller was daarbij prominent aanwezig: Frank Belt presenteerde samen met Paul Groos in een lezing voor ruim honderd Europese collega’s het ‘Competence Level Framework’.

Raamwerk

Het ‘Competence Level Framework’ (kortweg CLF) is een raamwerk waarin alle kennis, vaardigheden en attitudes worden beschreven, die een zich ontwikkelende verteller zou moeten bezitten, opbouwend in moeilijkheidsgraad van onderbouw basisschool tot promovendus aan de universiteit. Stichting Schoolverteller was afgelopen jaar betrokken bij de invulling van dit raamwerk.

Drietrapsraket

Het CLF is de tweede stap in een drietrapsraket. De eerste stap was het competentiemodel ‘Storytelling in 8 colours’. dat afgelopen jaren door Veva Gerard in samenwerking met FEST werd ontwikkeld. Dit geeft in algemene bewoordingen weer wat een verteller een verteller maakt. In de tweede stap, het CLF, worden deze competenties verder uitgesplitst naar niveaus en beschreven in de vorm van concrete vaardigheden, kennis en houding. De derde stap is de omzetting naar de praktijk.

Lift off!

Hoe we die laatste stap binnen Schoolverteller vorm gaan geven moeten we nog onderzoeken. Het CLF geeft in ieder geval handvatten: waar werken we nou precies aan als we een bepaalde cursus of workshop geven? Deze derde stap is een volgende stap in in ons avontuur, op weg naar professioneel vertelonderwijs op school. We zijn vertrokken en er is nog veel te ontdekken!

Categories: Nieuws

Facebook
LinkedIn
Instagram