Soesterkwartier – 75 jaar later

Published by Beheerder on

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetters. In het project ‘Soesterkwartier – 75 jaar later’ maken basisschoolleerlingen uit het Amersfoortse Soesterkwartier kennis met de oorlogs- en bevrijdingsverhalen uit hun wijk.

Gedurende dit project maken leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen in het Soesterkwartier kennis met de persoonlijke verhalen van (oud-) wijkbewoners die kind waren tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor ze meer inzicht krijgen in de impact van oorlog op een mensenleven. Gebeurtenissen rond de Tweede Wereldoorlog worden bovendien ‘levend’ gemaakt door deze te koppelen aan voor de kinderen bekende locaties in de wijk.

Een verhalenverteller neemt basisschoolleerlingen mee op pad langs plekken in de wijk waar zich tijdens de Tweede Wereldoorlog iets heeft afgespeeld. Het eindpunt van de wandeling is het Wijkmuseum Soesterkwartier. Daar verzorgt de verteller een voorstelling van ca. 45 minuten, gebaseerd op de oorlogservaringen van een kind uit de wijk. Voor ze teruggaan naar school bekijken de leerlingen nog de foto-expositie die het museum organiseert in het kader van 75 jaar bevrijd.

Voor in de klas is er een lesbrief met suggesties voor vervolgactiviteiten en aanvullend materiaal in de vorm van een verhalenkaart van de wijk. De verhalenkaart blijft ook na het project beschikbaar en is bovendien publiek toegankelijk, via QR-codes op de betreffende locaties, website en een kaart verkrijgbaar in o.a. het wijkmuseum.

De uitvoering van het project is gepland voor het voorjaar van 2020, 2021 en 2022. Het project wordt in het kader van ’75 jaar bevrijd’ financieel ondersteund door het Mondriaanfonds.

UPDATE: in verband met het coronavirus is de uitvoering van dit project voorlopig uitgesteld tot 2021.