Soesterkwartier – 75 jaar later

Published by Beheerder on

De Amersfoortse wijk Soesterkwartier lag tijdens de Tweede Wereldoorlog op een strategische plek, aan een belangrijk spoorknooppunt en vlakbij de Grebbelinie langs de rivier de Eem.

Tijdens een wandeling door de wijk neemt een professioneel verteller je mee naar die tijd en laat je de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog meebeleven door de ogen van een gewone schooljongen. Hoe was het om in die jaren te wonen in het Soesterkwartier? Kon je gewoon naar school of buiten spelen met je vrienden?
En wat is er van alle grote gebeurtenissen nu – ruim 75 jaar later – nog zichtbaar in de wijk? Of is alles veranderd?

Doelgroep

Leerlingen van groep 7 en 8 uit het Soesterkwartier in Amersfoort.

Leerdoelen

Leerlingen beleven de Tweede Wereldoorlog door de ogen van een kind in het Soesterkwartier en ervaren zo de impact van oorlog op het gewone leven.

Leerlingen (her)kennen plekken in hun eigen wijk die van belang waren in 1939 en 1945 en kunnen de gebeurtenissen daar plaatsen in het grotere geheel van de Tweede Wereldoorlog.

Praktische informatie

De activiteit duur ongeveer een dagdeel per groep, met een wandeling door de wijk en (onder voorbehoud) een bezoek aan Wijkmuseum Soesterkwartier.

Afhankelijk van de groepsgrootte is het voor het museumbezoek noodzakelijk om de groep in tweeën te splitsen, i.v.m. de beschikbare ruimte en de anderhalve metermaatregelen.

Beoogde periode: na de meivakantie van 2021 en voorjaar 2022.

Opbouw

Inleiding: Quiz
Met behulp van een korte quiz wordt de aanwezige kennis geactiveerd en de koppeling gemaakt met de stad Amersfoort. De leerlingen hebben in de geschiedenislessen op school al een en ander geleerd over de Tweede Wereldoorlog, maar wat gebeurde er in onze stad met betrekking tot deze grote gebeurtenissen?

Kern: Verhalenwandeling door de wijk

Verhalenverteller Melanie Plag neemt de kinderen mee de wijk in. Op de plekken waar het gebeurde, vertelt ze het verhaal van Hennie Mosterd, die de oorlog als schoolkind meemaakte.

Halverwege de route bezoeken de leerlingen (indien mogelijk met de geldende maatregelen) het Wijkmuseum Soesterkwartier. Daar bekijken ze een korte film over de verzetsgroep die opereerde vanuit de Westerkerk.

De wandeling met vertelling duurt ongeveer anderhalf uur, inclusief museumbezoek ongeveer twee uur en een kwartier.

Afsluiting: napraten en extra informatie

De afsluiting vindt plaats in de eigen klas. De leerkracht krijgt hiervoor een lesbrief met suggesties en kan zelf kiezen hoe uitgebreid dit gebeurt. Op de website van Schoolverteller staat aanvullend (beeld)materiaal over het Soesterkwartier in de Tweede Wereldoorlog.

Bijdrage van leerkrachten

De leerkracht verzorgt zelf de inleiding en de afsluiting van de les. Hiervoor krijgt hij/zij materiaal aangereikt door Schoolverteller.

Onderweg in de wijk is minimaal een leerkracht als begeleider verantwoordelijk voor de groep. Indien de groep vraagt om meer begeleiding, moet de school daar zelf voor zorgen.

Benodigdheden

Er zijn geen extra materialen nodig voor de activiteit.

Partners

Stichting Schoolverteller werkt voor dit project inhoudelijk samen met Wijkmuseum Soesterkwartier en voor de werving met ABC-Amersfoort.

Kosten

Dankzij een bijdrage van het Mondriaanfonds kunnen we dit project voor scholen gratis aanbieden in de schooljaren 2020/2021/2022.

Extra: verhalenkaart

Het aanvullende lesmateriaal staat op de website in de vorm van een verhalenkaart van de wijk. De verhalenkaart blijft ook na afloop van het project beschikbaar en is bovendien publiek toegankelijk. Een flyer met de kaart en beschrijving is verkrijgbaar in o.a. het wijkmuseum.

Facebook
LinkedIn
Instagram