Vos gaat een stukje rijden

Published by Hermine van Helden on

Voorlezen en vertellen gaan prima samen. In het kader van de Nationale Voorleesdagen bedacht ik twee activiteiten bij ‘Vos gaat een stukje rijden’ van Susanne Strasser, waarbij kinderen uitgenodigd worden om zelf te praten en vertellen. Het boek staat dit jaar in de Prentenboek Top 10, samengesteld door het CPNB.

“Vos gaat een stukje rijden” is een stapelverhaal, geschikt voor peuters en kleuters. Onderstaande activiteiten zijn bedoeld voor kleuters.

Geluidenspel over auto’s

De loopauto van Vos maakt geen geluid, dus kunnen we er zelf een geluid bij bedenken. Is het een hard geluid of zacht?  En bij een echte auto ? Een vrachtauto? Bedenk verschillende geluiden voor verschillende momenten en voertuigen: starten, een haperende starter, rijden, remmen, hard remmen, elektrische auto, sirenes.

Als je dit geoefend hebt, kun je een eenvoudig verhaaltje vertellen over autorijden, waarbij de kinderen op het juiste moment het bijbehorende geluid maken. Bijvoorbeeld: “Vos nam de auto en draaide het sleuteltje in het slot. De auto startte snel (geluid). Vos reed voorzichtig de weg op (zacht geluid) toen gaf hij gas (geluid). En zo voort…”
Hoe vaker je het doet hoe leuker het wordt. Misschien is er wel een leerling die het aandurft te vertellen!

Bij deze activiteit oefenen kinderen kritisch luisteren (signaalwoord herkennen in zin), leren ze geluiden duiden (hoog, laag, hard, zacht) en leren ze de bijbehorende begrippen (woordenschat).

Werken over dieren 

Teken of kopieer voor elk kind Vos op zijn loopfiets met de lange staart. De kinderen tekenen zelf dieren op de staart. Weten ze de volgorde nog? Je oefent hiermee het geheugen en maakt ze bewust van de verhaalopbouw.

Bij oudere kleuters kun je variëren: wie tekent vogels, wie dieren met vier poten, wie boerderijdieren? Een slimmerik komt misschien met insecten. De verschillende groepjes dieren vormen weer aanleiding voor gesprekjes, waarbij kinderen mondelinge taalvaardigheid oefenen en hun woordenschat uitbreiden.

Facebook
LinkedIn
Instagram